Te mit tennél meg a Földért?

2023.03.21

2023. MÁRCIUS 25., 2030-2130.png

Egy óra lekapcsolódás az elektromos hálózatról nem tűnik nagy áldozatnak, igaz? Próbáld ki március 25-én, 20.30 és 21.30 között! A WWF globális kezdeményezésének célja, hogy szimbolikusan kiálljon az éghajlatváltozás elleni harc fontossága mellett.

És hogy mivel töltsük ki azt az egy órát? Erre is kapunk tippeket tőlük!

A Föld Órája kezdeményezés 2007 márciusában Ausztráliából, Sydneyből indult útjára, helyi akcióként. Az ottani WWF-nek, mintszervezőnek csupán az volt a célja, hogy a város díszkivilágításainak lekapcsolásával figyelmeztessen a hétköznapi energiapazarlás éghajlatváltozásban betöltött szerepére és arra, hogy csak egy „gombnyomás” kell ahhoz, hogy változtassunk a szokásainkon és ezzel időt adjunk magunknak.

Az azóta eltelt években a Föld Órája a világ legnagyobb közösségi kezdeményezésévé vált, amelyhez mára több mint 180 ország csatlakozott.

Magyarország 2009 óta vesz részt az akcióban.

Március utolsó szombatján arra ösztönzik a településvezetőket, vállalatokat, intézményeket és magánszemélyeket, hogy kapcsolják le a villanyt, és minden elektromos és elektronikai berendezésüket. A szektorok közötti összefogás nem titkolt célja, hogy megmutassák: együtt sikerülhet! Az egy órán túl is együtt kell küzdenünk az éghajlatváltozás hatásai ellen.

És hogy miért is fontos az összefogást hangsúlyozni?

Az emberiség igényei jócskán meghaladják Földünk eltartóképességét, ugyanis sokkal több erőforrást használunk fel, mint amennyit a bolygó biztosítani tud. Ez a tendencia már 50 éve tart. A túlfogyasztás következtében évenként összegyűjtött deficit jelenleg 19 évre rúg. Ennek eredménye az ökoszisztéma széleskörű hanyatlása és az üvegházhatású gázok feldúsulása a légkörben.

Már nevet is kapott az a nap, amikor az emberiség igénye az elérhető természeti erőforrásokra meghaladja a Földünk által újratermelni képes éves készletet. Ez az ökológiai túllövés napja. Ez a dátum 2019-ben július 29. volt, 2020-ban augusztus 22., tehát a COVID-19 világjárvány több mint 3 héttel „segített” kitolni a napot. 2022-ben viszont már újra hamarabb, július 28-án következett be.

A túllövés napját a Global Footprint Network (GFN) nevű nemzetközi kutató szervezet számolja ki évről évre, összehasonlítva a Föld adott évre vonatkozó biokapacitását az emberiség ökológiai lábnyomával.

Ez azt is jelenti, hogy 1,75 Földre lenne szükségünk, és ha nem változtatunk szokásainkon, 2050-re már két bolygó sem lesz elegendő szükségleteink kielégítésére. Éppen ezért mindenki részvételére szükség van, ha meg akarjuk állítani a túlfogyasztás és az éghajlatváltozás negatív folyamatát!

A környezettudatos életmódra való átállással nemcsak az ökológiai lábnyomunk, hanem a költségeink is csökkenhetnek. Ehhez nem kell mást tennünk, mint odafigyelnünk az energiatakarékosságra! 
Természetesen az egy órányi „szünet”, nem jár jelentős fogyasztáscsökkenéssel. Az akció célja nem is ez, hanem a figyelemfelhívás, hogy vegyük észre, mindennapi életünket mennyire átszövi a túlzott, és sok esetben fölösleges energiahasználat.


Fogadom...

2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, amelynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. Ezt jelképezi az is, hogy az addigi Föld Órája logó, ami az akció 60 percét szimbolizálja, egy + jellel egészült ki, ezzel is biztatva mindenkit arra, hogy a 60 perc letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére.


Azóta a WWF minden évben újabb és újabb kihívásokat hirdet meg – egyszerű, a hétköznapokba könnyen átültethető megoldásokat – amelyekhez a cégek, intézmények, magánszemélyek regisztrációval csatlakozhatnak. Fontos, hogy a csatlakozás „látható” legyen, megosszák a közösségi média felületeiken, ezzel biztatva másokat is a csatlakozásra.

2023-ban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy környezetterhelés nélkül is el lehet tölteni hasznosan az időnket. Ehhez segítséget, ötleteket is adnak. A 6 programjavaslat közül mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat, amihez egy egyszerű regisztrációval csatlakozhat.

Ezek az alábbiak:

-        sportolj – töltsd fel a tested energiával!

-        pihenj, meditálj – töltsd fel az elméd!

-        készíts helyi, szezonális alapanyagokból egy finom vacsorát és gyertyafénynél fogyaszd el egyedül, a pároddal, a családoddal vagy a barátaiddal!

-        menj ki a természetbe, sétálj, kocogj – tölts időt a szabadban!

-        olvass!

-        tölts időt a barátaiddal, beszélgessetek, társasozzatok, igyatok egy pohár bort, évezzétek az együtt töltött időt!

A Zábrák Kft. munkatársaiként több programjavaslathoz regisztráltunk, mert bár szombaton nem tartózkodunk az irodáinkban, magánemberként is fontosnak tartunk minden olyan akcióhoz való csatlakozást, ami a környezetterhelés csökkentésére hívja fel a figyelmet.

Adj egy órát te is a Földnek!

2023. március 25. 20:30-21:30

Szerző: Doró Viktória

Vissza

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu

Széchenyi Terv
Széchenyi 2020