Agrár és élelmiszeripar

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar nem csak az emberiség mindennapi életéhez elengedhetetlen, de hazánkban is kiemelkedő jelentőségű ágazat a maga 1 137,4 milliárd forintos hozzájárulásával nemzetgazdaságunkhoz (NAK, 2018), mellyel a fenntarthatóbb működés elérése még fontosabb céllá vált ezen a területen is.

Napjainkban a megnövekedett fogyasztásra reagálva a növénytermesztés és az állattenyésztés is ipari formát öltött, amelynek következményeként rengeteg teher hárul környezetünkre. Hazánk területének 58% százaléka, 5,3 millió hektár áll mezőgazdasági művelés alatt.

A mezőgazdasági termékek előállítása vagy használata során számtalan összetevő van káros hatással a környezetre, kiemelve a különböző típusú növényvédő szereket úgy, mint például a műtrágyában használt kadmium, szőlőültetvényeken használt gombaölőszerek, gyomírtók vagy a peszticidek. Ezek a potenciálisan veszélyes anyagok felhasználásuk során folyó-, és ivóvizeinkbe kerülve később esetleg súlyos egészségügyi problémák okozói lehetnek. Ezen okok miatt a környezetvédelmi hatóság ma már több mezőgazdasági tevékenységet engedélyhez, monitoringhoz köt.

Több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal a kármentesítés és környezetvédelmi szolgáltatások területén, cégünk immáron bővített szolgáltatásaival kívánja a mezőgazdasági szektort kiszolgálni. Célunk, hogy megbízóinknak teljes körű szolgáltatást tudjunk biztosítani, így 2021-től környezetvédelmi szakértői tevékenységünket kiegészítve, mezőgazdasági és talajvédelmi szakértői szolgáltatásokat is nyújtunk ügyfeleinknek.

Eddigi tevékenységeink az alábbiakban felsorolt szolgáltatásokkal bővültek:

  • normál 5 hektáros gépi GPS alapú talajmintázás (szűkített, bővített, teljes körű vizsgálatokkal)
  • precíziós gépi alapú talajmintázás (kezelési zóna lehatárolások, talajmintázások, eredmények kiértékelése költségelemzéssel, precíziós tápanyag-gazdálkodási tervezések, gépek és monitorok összehangolása)
  • talajvédelmi tervek készítése (öntözéshez, hígtrágya, szennyvíz kijuttatáshoz, ültetvény telepítéshez, humuszmentés, talajhibák feltárása, rekultivációs tervek)
  • precíziós talajjavítási tervek elkészítése
  • belvíz elvezetési meliorációs tervek elkészítése/kivitelezése
  • nitrát érzékeny területeken tápanyag-gazdálkodási tervezések, tápanyag technológiák összeállítása egyedi igények figyelembevételével

A környezetvédelmi hatóság környezetvédelmi hatásvizsgálat köteles tevékenységhez sorolja a mezőgazdaságon belül a vadgazdálkodást, erdőgazdálkodást (intenzív állattartó telep, erdő igénybevétele, vadaskert stb.), is. Cégünk teljes körű segítséget nyújt az engedélyezési folyamatban egészen az eljárás elejétől a végéig. Akkreditált talaj és talajvíz mintavevő szervezetként pedig segítséget tudunk nyújtani a talaj minőségének feltérképezésében is.

Milyen szolgáltatást tudunk nyújtani, miben tudunk segíteni?

Előzetes konzultációt követően segítséget nyújtunk arra vonatkozóan, hogy az ügyfél által végzett vagy végezni kívánt tevékenység a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendeletben meghatározott engedélyköteles tevékenységnek minősül-e.

A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendeletben szereplő tevékenységek megtekintéséhez kattintson ide.

Mérnök Kollégáink várják az agrár és az élelmiszeripari szektorral kapcsolatos megkereséseiket.

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu

Széchenyi Terv
Széchenyi 2020