Vízkútfúrás cégek részére

A kutak típusai

Kiknek, milyen célra ajánljuk?

Mit vállalunk?

A kútfúrás lépései – munkamódszerünk részletesen!

Milyen engedélyek szükségesek a kútfúráshoz?

Kútfúrás árak

A kutak típusai

A házi vízellátás; kerti-, vagy mezőgazdasági öntözés céljából a kútfúrás költséghatékony opciót nyújt a közüzemi vízhálózattal szemben. A kutaknak a felhasználási cél, kialakítás, vízminőség függvényében több fajtája is létezik, így például ásott kút, fúrt kút, artézi kút stb.. A kutak mélysége alapján pedig a következő kategóriákat lehet elkülöníteni:

 • mély fúrású kutak (500 m-nél mélyebbek),
 • közepes mélységű kutak (200-500 m),
 • kis mélységű kutak (30-200 m),
 • sekély mélységű kutak (30 m-nél kisebb mélységűek).

Ásott és fúrt kutak kialakítása

Az ásott kút technológiáját már igen régóta használják az emberek, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy vízhez jussunk. Mint azt neve is sugallja, kialakításának módja az ásás, amely azonban rendkívül sok energiát, pénzt és időt igényel. Az ásott kút mélysége maximálisan 20-30 méter lehet, ezért általában csak öntözésre használhatók. Kiemelten nagy gondot kell fordítani a tisztán tartására, mivel az ásott kút vize teljesen szabadon van, gyakorlatilag bármilyen szennyeződés belekerülhet. Az ásott kút kialakítása iránti igény napjainkban egyre ritkább.

Ezzel szemben a fúrt kutak nagyságrendekkel mélyebbre képesek hatolni, így akár 120 m fekvő vízrétegeket is elérik, ahol már emberi fogyasztásra is alkalmas víz található. Ezeknek általában a vízhozama is jóval nagyobb, mint az ásott társaiké. Kialakításuk során egy fúróberendezéssel bélelt furatot készítenek, amelyen keresztül akár napi többszáz liter víz kerülhet felszínre. A mezőgazdasági kútfúrás során is a nagy vízhozam az egyik legfőbb szempont, ugyanis az öntözés fúrt kútból a lehető legköltséghatékonyabb megoldás.

Ha saját felhasználásra szánt fúrt kutat szeretnénk készíttetni, alapvetően két típus közül választhatunk, egyik a talajvízkút, azaz a sekély fúrású kút, másik pedig a rétegvízkút, utóbbi már mélyfúrású konstrukció. Mielőtt azonban eldöntjük, hogy melyiket is lenne érdemes kiviteleztetni, mérlegelni kell, hogy milyen célkitűzéseink vannak.

Milyen mélyen van ivóvíz?

A legjobb minőségű, legtisztább vizet a talaj mélyebb rétegeiből lehet kinyerni, de már 50-100 méter mélységből is felszínre hozhatunk kristálytiszta, iható vizet is, persze az adott terület természeti adottságai, a talaj minősége nagyban meghatározza a kútfúrás körülményeit.

Ivóvíz minőségű kútfúrás

A mélyebb fúrású kutak vize természetes úton marad tiszta, hiszen az egymásra rakodó talajrétegek megszűrik, ráadásul a különböző kőzetanyagokból az ásványi anyagok is bejutnak a vízbe. Természetesen laboratóriumi vizsgálat ebben az esetben sem maradhat el, mivel a rétegvízben is előfordulhatnak olyan káros anyagok mint például az arzén. Mélyebb fúrású kutaknál a legtöbb esetben alkalmazni kell vízkezelő berendezést.

Az öblítéses kútépítés folyamata cégünknél

 • A kút kért átmérőjének megfelelő fúrás
 • Geofizikai mérés (karotázs vizsgálat): ezen mérések alapján megállapítható a vízadó rétegek vastagsága, elhelyezkedése.
 • Béléscső beépítése, és felcementálása: ezután történhet a kútkiképzés, melynek során nagyobb átmérőjű, a béléscsőnek megfelelő méretű fúrás, csövezés, kavicsolás, cementezés valósul meg.  A szennyezés forrás beszivárgás megszüntetése.
 • Kompresszorozás és próbaszivattyúzás elvégzése.

A vízkutak fúrása, létesítése komoly felkészültséget, szaktudást és tapasztalatot igényel, illetve speciális kútfúró berendezéseket. A nem megfelelő módon előkészített, épített és beüzemelt kutak rövid idő alatt használhatatlanná válnak. Nagyon lényeges, hogy a kútfúrás után a kút üzemelése során homokmentes vizet szolgáltasson. A homokos, szemcsés víz rongálja a szivattyút. A homokos víz alkalmatlan bármilyen felhasználásra, a homokos víz kezelése nehézkes és drága. A kutak homokolását legtöbb esetben a rosszul megválasztott kútszerkezet okozza, illetve a másik ok lehet az úgynevezett homokolási határ túllépése.

A kút elkészülte után, az előírás szerinti vizsgálatokat el kell végezni, és az engedélyben rögzített adatszolgáltatást meg kell tenni. A szükséges vízvizsgálatot akkreditált laboratóriumban kell végeztetni.

Cégünk komplex szolgáltatási csomag keretében a vízvizsgálatokat is lefolytatja.

Az elkészült kutat üzemeltetési előírással, megvalósulási dokumentációval és kivitelezői nyilatkozattal adjuk át. Igény esetén elvégezzük az üzemelési engedély megszerzéséhez szükséges dokumentumok elkészítését, összeállítását.


Kútfúrás - Kiknek, milyen célra ajánljuk?

Kútfúrás ipari felhasználásra: Kútfúrást végzünk ipartelepeken a tűz oltására alkalmas tűzcsapok megépítéséhez, munkagépek karbantartásához (munkagépek hűtéséhez–fűtéséhez), csarnokok és telephelyek tisztításához, emellett autómosók létesítéséhez, pálinkafőzők számára, s egyéb, ipari feladatok ellátásához szükséges technológiai kutak esetén.

Kútfúrás mezőgazdasági felhasználásra: A fúrt kutak mezőgazdasági felhasználása is költséghatékony megoldásnak bizonyul – állatok itatására, és a termőföldek öntözésére szolgál okos megoldásként. A száraz nyári hónapok öntözési tilalma a saját kúttal rendelkező tulajdonosokra nem vonatkozik, ők megszorítások nélkül öntözhetnek biztos saját bázisukra támaszkodva.

Mit vállalunk?

 • öntözőkútak, locsolókútak
 • technológiai és gazdasági célú kutak
 • környezetvédelmi monitoring kutak, környezetvédelmi megfigyelőkútak
 • geotermikus hőszivattyús furatok

kiépítést vállalja cégünk.

Az alábbi technikai jellemzők, paraméterek szerint:

 • maximum 200 méter mélységig vállalunk kútfúrást
 • általában Ο-300 milliméter fúrásátmérőig
 • béléscsövezés Ο-165 milliméterig
 • elsőosztályú technológiával, a talajösszetételnek megfelelő anyagokkal dolgozunk.

Beüzemeléshez:

 • kútakna elkészítése, búvárszivattyú szakszerű beépítése, kútfej szerelvényezés
 • vízellátó hálózat tervezése, létesítése (egyedi igény szerint)
 • a kút elektromos energiával való ellátása, vezérlő automatika kiépítése (egyedi igény szerint)

Az ország bármely pontján elkészítjük az igényeinek megfelelő kutat.


A kútfúrás lépései – munkamódszerünk részletesen!

 1. Hidrogeológiai információgyűjtés: felmérés és geológiai információgyűjtés a vízügyi adattárból az adott területre vonatkozóan.
 2. Kút tervezés: Kúttervet készítünk, szaktervezőnk a geológiai adottságoknak megfelelő szakirányú tervet készít, mely engedélyeztetésre alkalmas.
 3. Kútengedélyezés, engedélyezett kutak: A szakszerű kúttervet benyújtjuk engedélyeztetésre a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre, illetve a Katasztrófavédelemhez. Vállaljuk a vízjogi engedélyezési eljárás ügyintézését, a vízjogi engedély beszerzését.
 4. Az engedélyezett kútterv alapján adunk konkrét árajánlatot, melynek elfogadását követően tudjuk megkezdeni a kivitelezést.
 5. A kútfúrás kivitelezése: A kivitelezés során meghatározzuk a vízadó rétegek helyét és vastagságát, majd értékeljük a várható vízadó képességét. A furatba technikai csőrakatot építünk és cementezünk. Béléscsövezést követően, alábővített, kavicsolt szűrőzést végzünk.
 6. A kút termelésbe állítása: Kavicsolást követően szűrőmosatást és tisztító kompresszorozást végzünk a maximálisan kitermelhető homokmentes vízhozam eléréséig. Ezt követi a búvárszivattyúzás, vízlépcsők beállítása. Elvégeztetjük a kúton a kútvizsgálati méréseket, vizsgálatokat.
 7. Meghatározzuk a kút geodéziai koordinátáit, majd elkészítettjük a kút vízföldtani naplóját. Igény esetén vállaljuk szabvány kútakna és kútfej szerelvényezés kivitelezését is.
 8. Szaktanácsadás: A kút fúrása, üzembe helyezése és a szivattyú beépítése után javaslatokat adunk az üzemeltetésre, a folyamatos vízellátás módjára.

Milyen engedélyek szükségesek a kútfúráshoz?

Magyarországon a kútfúrás minden esetben engedélyköteles! Az engedélyztetési eljárásról itt olvashat bővebben »»

Forduljon hozzánk, segítünk a kút engedélyeztetésben is!

Kútfúrás árak

A kútfúrás ára nem általánosítható, több dolgot kell figyelembe vennünk az árajánlat elkészítése során. Nagyon fontos, hogy megismerjük az ön személyes igényeit. Tájékozódnunk kell a kútfúrásra kijelölt hely geológiai jellemzőiről, illetve fontos a felhasználási körhöz igazodó várható vízhozamra és vízminőségre vonatkozó elvárás.

Teleszkopikus fúrás esetén kizárjuk a feljebb elhelyezkedő vízadó rétegeket és a szennyező forrásokat, kizárólag a megcélzott rétegeket fúrjuk meg.

Forduljon hozzánk bizalommal, kérje árajánlatunkat!

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu

Széchenyi Terv
Széchenyi 2020