Blog

Környezeti nevelés az iskolában és azon kívül

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” Az indiánoknak tulajdonított mondás valójában David Brower környezetvédelmi aktivistától származik, aki ezzel a mondattal arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a természeti értékek kizsákmányolása nem fenntartható, ha ezen az úton haladunk tovább, az utánunk következő generációk lehetőségeit éljük fel. Vajon ők miként gondolkodnak erről?

Sajtóközlemény-SZÉNHIDROGÉN ÁLTAL OKOZOTT KÖRNYEZETI KÁROK MEGSZÜNTETÉSE

A projekt célja egy távolról vezérelhető, zöld energiával is működtethető lefölöző szivattyú- továbbfejlesztése és annak komplex vezérlését lehetővé tevő szoftver rendszer kifejlesztése volt. A projekt fizikai megvalósításával egy új szolgáltatás kialakítására nyílt lehetőség a Pályázó számára, amelynek alapját képezte a kifejlesztésre kerülő lefölöző szivattyú- és annak komplex vezérlését lehetővé tevő szoftver rendszer, mint új műszaki megoldás létrehozása.

Vállalati társadalmi felelősségvállalás a gyakorlatban avagy a Jane Goodall tanösvény jelzéseinek felújítása

Év elején fogalmazódott meg bennünk az éves csapatépítő tevékenységeinknek keretet adó koncepció, amely az üzleti életben is egyre inkább teret hódító társadalmi (vállalati) felelősségvállalás (Corporate social responsibility, röviden CSR) fogalma köré épülő cselekvési tervet foglal magába.

Házi vízellátás – Mire figyeljünk, ha saját kutunk van?

A 2022-es év az elmúlt 122 év harmadik legmelegebbje volt Magyarországon. A tavaly hazánkban lehullott csapadék mennyisége a megszokottnak csak a 81%-a volt, ezzel a 17. legszárazabb évet tudhatjuk magunk mögött 1901 óta. Az aszály hatására a víz minden eddiginél jobban felértékelődött, hiszen a bőrünkön – és a pénztárcánkon – érezhettük mi történik, ha nincs belőle elég.

Te mit tennél meg a Földért?

Egy óra lekapcsolódás az elektromos hálózatról nem tűnik nagy áldozatnak, igaz? Próbáld ki március 25-én, 20.30 és 21.30 között! A WWF globális kezdeményezésének célja, hogy szimbolikusan kiálljon az éghajlatváltozás elleni harc fontossága mellett. És hogy mivel töltsük ki azt az egy órát? Erre is kapunk tippeket tőlük!

2023. március 6. - Energiahatékonysági világnap

Az egyén döntéseinek felelőssége a mindennapokban 1998 óta létezik World Energy Efficiency Day, az energiahatékonysági világnap. Célja, hogy felhívja a figyelmet a nem megújuló energiaforrások rohamos mértékű csökkenésére, és az energiaforrások hatékony felhasználásának szükségességére, ezzel együtt a klímavédelem fontosságára.

Kincs, amire nem vigyázunk eléggé

Habár napjainkban a legtöbb fejtörést a háztartások számára a fűtés és az üzemanyag költségek drasztikus emelkedése okozza, képzeljünk el egy disztopikus világot, amelyben a legértékesebb kincs a víz lesz. Nincs nehéz dolgunk, hiszen a sci-fi filmek jelentős részében megjelenik ez a probléma, gondoljunk csak a MadMax sivár világára, ahol a hatalom azé, aki a megmaradt kevés édesvizet birtokolja. Vajon valósággá válhat?

Madarat tolláról!

Az iráni fürdővárostól a Tatai Vadlúd Sokadalomig. Rámsar 1971. február 2. „Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire" 52 éve egy kis iráni fürdővárosban a Kaszpi-tenger partján, 18 ország aláírta az egyik legrégebbi és legdinamikusabban fejlődő természetvédelmi egyezményt. 1975. december 21-ei hatályba lépésekor az első csatlakozó országok Ausztrália, Dél-afrikai Köztársaság, Finnország, Görögország, Irán, Norvégia, Svédország voltak.

Az se jó, ha sok van belőle, az se, ha kevés

Az elmúlt 10 napban annyi csapadék esett, amennyi megfelel a január havi átlagnak, sőt, az ország egyes területeire kéthavi mennyiség hullott. Annak ellenére történt ez, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a január-március hónapokat az év legkevesebb csapadékkal kecsegtető időszakaként tartja számon. Vajon bizakodásra ad okot, ha csapadékosan indul az év?

Adni jó(l)

A december az év egyik legstresszesebb hónapja. A munkahelyi év végi zárás, a „még egy kicsit toljuk meg” hozzáállás nem kedvez az ünnepre való ráhangolódásnak. Sőt, a legtöbbünk számára a nyomás csak fokozódik az ajándékvásárlás, menü összeállítás, nagytakarítás Bermuda háromszöge miatt. Hogyan lehet mindezek ellenére az ünnepet meghitté tenni? Erre hozunk néhány ötletet!

A divatipar árnyoldala

A textil- és ruhaipar – az energetika után – a világ második legkörnyezetterhelőbb iparága. A gyártás jelentős CO2-kibocsátással (a textilipar a világ CO2 kibocsátásának 10 százalékáért felelős), víz- talaj- és levegőszennyezéssel jár, jellemzően rövid használat után pedig gyorsan hulladékká válik – lerakóra vagy égetőműbe kerül. Nem véletlen, hogy az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét központi témája is a textil volt.

Gyerekek a tudomány szolgálatában

A gyerekek ösztönös kíváncsiságára, nyitottságára alapoz a szeptember közepén indult, 10 európai ország részvételével zajló Plastic Pirates – Go Europe! kampány, amelynek célja az európai folyók állapotának, szennyezettségi fokának felmérése, különös tekintettel a mikro- és makroműanyaggal való terheltségükre.

Apró lépésekkel az energiahatékonyság felé

Az energiatakarékosság fontosságát talán még soha nem éreztük ennyire a bőrünkön. Szó szerint, hiszen az energiaárak emelkedésével a lakosság jelentős része kétszer is meggondolja, mikortól kapcsolja be a fűtést és mennyire tekeri fel a termosztátot.

Élelmiszer-hulladék

Hiába a tudatos(nak gondolt) fogyasztói magatartás, egy felbontott, aztán elfelejtett zöldségkrém a hűtő leghátsó sarkában, megpenészedett tejföl-maradék és megszáradt kenyérvég vált hulladékká egy hét alatt a konyhámban.

Vissza a természethez!

Sokak számára a környezetvédelem egyet jelent a szelektív hulladékgyűjtéssel. Pedig rövid beszélgetést követően a legtöbb emberről kiderül, hogy jóval több hulladékcsökkentési praktikát ismer, vagy ismert gyerekként.

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu