Blog

Távolódó remények A környezetvédelmi világnap margójára

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1972-ben döntött arról, hogy június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánítja. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Föld Napja 2024

A Föld Napja a legismertebb „zöld” jeles nap, amit óvodásként, kisiskolásként már mi is ünnepelhettünk, hiszen Magyarországon 1990. április 22. óta tartják meg.

A Zábrák az IFAT-on

Az IFAT2024 München a világ legnagyobb környezetipari szakvására, amelyen idén a Zábrák Kft. is részt vesz – nemcsak látogatóként, hanem kiállítóként is!

Megjelent a Zöldgazdaság 2023/24 tanulmánykötet!

Hasznos olvasnivalót kaptak évindító ajándékként a zöldipari szereplők, felsőoktatási hallgatók és minden, a fenntarthatóság iránt érdeklődő személy a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségétől (KSZGYSZ). Megjelent a Zöldgazdaság 2023/24 című tanulmánykötet, amelyben a Zábrák Kft. is képviselteti magát!

Zöldebb, élhetőbb városok

Az Economist Intelligence Unit (EIU) gazdasági elemző intézet minden évben számba veszi a világ nagyvárosait, hogy különböző szempontok szerint rangsorolva meghatározza, melyek a legélhetőbbek. Vajon hol a legjobb városlakónak lenni?

Barnamezős terület: érték vagy szégyenfolt?

Szebb időket megélt, mára omladozó gyártelep a Duna parton? Vasöntöde a város szívében? Egy egész településrész, ami hajdan téglagyár volt? Bármily meglepő, a változó ipari igények és a városok folyamatos növekedése miatt ma már ezeken a területeken is lakóparkok, irodaházak állnak.

Túllőttünk a célon

A Globális Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) azt a napot jelöli, amikor az egy évre elegendő erőforrás-készletünk kimerül. Ideális esetben ez december 31-én következne be, azonban 1971 óta évről évre korábban fogyunk ki a rendelkezésünkre álló keretből. Ugyan a 2020-as év adott némi reményt, akkor – a COVID világjárvány miatt – augusztus 22-re esett a Túllövés Napja, azonban ezt már 2021-ben sem sikerült tartani (július 29.). 2023-ban augusztus 2-a óta a jövő évi készletünket éljük fel. Mit tehetnénk azért, hogy ez a dátum egyre későbbre tolódjon?

Városi oázis - délibáb vagy valóság?

Az augusztusi tikkasztó kánikula elől sokan vízpart közelébe „menekülnek”. A legtöbben arra az időszakra időzítik a nyaralásukat, amikor a városok szinte élhetetlenné válnak. Ez pedig már nemcsak a mediterrán térségre jellemző, hanem Magyarország nagyobb településeire is.

Félig teli pohár

Na de mit tölthetünk bele? A világ azon szerencsés adottságokkal rendelkező országában élünk, ahol megszokott, hogy egyetlen mozdulat és a jó minőségű ivóvízzel tölthetjük meg poharunkat. „Magyarország a Föld, sőt még Európa országainak többségéhez képest is kivételes helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Jelenleg hazánkban minden településen van vezetékes ivóvíz, a közműves hálózatra kötött lakások aránya minden megyében 90% feletti.”

Rejtett szépségek – sokszor egy kőhajításnyira

A nyár a feltöltődés időszaka, a napsugarak élénkítő hatása, a számtalan programlehetőség, az aktív turizmus megannyi izgalmas formája vár ránk ilyenkor. Ha pedig pihenni vágyunk, mi is lehetne megnyugtatóbb, mint a víz közelsége?

Küzdelem a tiszta vízért és talajért

A vizek és talajok szennyezéséről, az azzal járó negatív hatásokról napjainkban egyre több szó esik. Nemcsak a média követi fokozott figyelemmel a témát, de egyre több kutatás vizsgálja világszerte a fizikai és kémiai szennyezések különböző formáit, amelyek élővizeinket és ártereinket érik. Mit tehetünk mi azért, hogy a szennyezést csökkentsük?

„Függőleges erdő” a divat fővárosában

Megkezdődött a nyaraló szezon. A fapados társaságoknál a legtöbb olasz nagyvárosba néhány ezer forintért lehet repülőjegyet vásárolni. A hétvégéket kihasználva sokan választják Milanót úticélként. A kötelező látnivalók között legtöbbször a Duomo di Milano, a Scalá és a neves divatmárkákat felvonultató Galleria Vittorio Emanuele passzázs szerepel. De a második legnépesebb olasz nagyvárosban a történelmi látnivalók mellett a zöld építészet ikonikus épületegyüttese is figyelmet érdemel.

Környezeti nevelés az iskolában és azon kívül

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” Az indiánoknak tulajdonított mondás valójában David Brower környezetvédelmi aktivistától származik, aki ezzel a mondattal arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a természeti értékek kizsákmányolása nem fenntartható, ha ezen az úton haladunk tovább, az utánunk következő generációk lehetőségeit éljük fel. Vajon ők miként gondolkodnak erről?

Sajtóközlemény-SZÉNHIDROGÉN ÁLTAL OKOZOTT KÖRNYEZETI KÁROK MEGSZÜNTETÉSE

A projekt célja egy távolról vezérelhető, zöld energiával is működtethető lefölöző szivattyú- továbbfejlesztése és annak komplex vezérlését lehetővé tevő szoftver rendszer kifejlesztése volt. A projekt fizikai megvalósításával egy új szolgáltatás kialakítására nyílt lehetőség a Pályázó számára, amelynek alapját képezte a kifejlesztésre kerülő lefölöző szivattyú- és annak komplex vezérlését lehetővé tevő szoftver rendszer, mint új műszaki megoldás létrehozása.

Vállalati társadalmi felelősségvállalás a gyakorlatban avagy a Jane Goodall tanösvény jelzéseinek felújítása

Év elején fogalmazódott meg bennünk az éves csapatépítő tevékenységeinknek keretet adó koncepció, amely az üzleti életben is egyre inkább teret hódító társadalmi (vállalati) felelősségvállalás (Corporate social responsibility, röviden CSR) fogalma köré épülő cselekvési tervet foglal magába.

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu

Széchenyi Terv
Széchenyi 2020