Blog

2023. március 6. - Energiahatékonysági világnap

Az egyén döntéseinek felelőssége a mindennapokban 1998 óta létezik World Energy Efficiency Day, az energiahatékonysági világnap. Célja, hogy felhívja a figyelmet a nem megújuló energiaforrások rohamos mértékű csökkenésére, és az energiaforrások hatékony felhasználásának szükségességére, ezzel együtt a klímavédelem fontosságára.

Kincs, amire nem vigyázunk eléggé

Habár napjainkban a legtöbb fejtörést a háztartások számára a fűtés és az üzemanyag költségek drasztikus emelkedése okozza, képzeljünk el egy disztopikus világot, amelyben a legértékesebb kincs a víz lesz. Nincs nehéz dolgunk, hiszen a sci-fi filmek jelentős részében megjelenik ez a probléma, gondoljunk csak a MadMax sivár világára, ahol a hatalom azé, aki a megmaradt kevés édesvizet birtokolja. Vajon valósággá válhat?

Madarat tolláról!

Az iráni fürdővárostól a Tatai Vadlúd Sokadalomig. Rámsar 1971. február 2. „Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire" 52 éve egy kis iráni fürdővárosban a Kaszpi-tenger partján, 18 ország aláírta az egyik legrégebbi és legdinamikusabban fejlődő természetvédelmi egyezményt. 1975. december 21-ei hatályba lépésekor az első csatlakozó országok Ausztrália, Dél-afrikai Köztársaság, Finnország, Görögország, Irán, Norvégia, Svédország voltak.

Az se jó, ha sok van belőle, az se, ha kevés

Az elmúlt 10 napban annyi csapadék esett, amennyi megfelel a január havi átlagnak, sőt, az ország egyes területeire kéthavi mennyiség hullott. Annak ellenére történt ez, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a január-március hónapokat az év legkevesebb csapadékkal kecsegtető időszakaként tartja számon. Vajon bizakodásra ad okot, ha csapadékosan indul az év?

Adni jó(l)

A december az év egyik legstresszesebb hónapja. A munkahelyi év végi zárás, a „még egy kicsit toljuk meg” hozzáállás nem kedvez az ünnepre való ráhangolódásnak. Sőt, a legtöbbünk számára a nyomás csak fokozódik az ajándékvásárlás, menü összeállítás, nagytakarítás Bermuda háromszöge miatt. Hogyan lehet mindezek ellenére az ünnepet meghitté tenni? Erre hozunk néhány ötletet!

A divatipar árnyoldala

A textil- és ruhaipar – az energetika után – a világ második legkörnyezetterhelőbb iparága. A gyártás jelentős CO2-kibocsátással (a textilipar a világ CO2 kibocsátásának 10 százalékáért felelős), víz- talaj- és levegőszennyezéssel jár, jellemzően rövid használat után pedig gyorsan hulladékká válik – lerakóra vagy égetőműbe kerül. Nem véletlen, hogy az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét központi témája is a textil volt.

Gyerekek a tudomány szolgálatában

A gyerekek ösztönös kíváncsiságára, nyitottságára alapoz a szeptember közepén indult, 10 európai ország részvételével zajló Plastic Pirates – Go Europe! kampány, amelynek célja az európai folyók állapotának, szennyezettségi fokának felmérése, különös tekintettel a mikro- és makroműanyaggal való terheltségükre.

Apró lépésekkel az energiahatékonyság felé

Az energiatakarékosság fontosságát talán még soha nem éreztük ennyire a bőrünkön. Szó szerint, hiszen az energiaárak emelkedésével a lakosság jelentős része kétszer is meggondolja, mikortól kapcsolja be a fűtést és mennyire tekeri fel a termosztátot.

Élelmiszer-hulladék

Hiába a tudatos(nak gondolt) fogyasztói magatartás, egy felbontott, aztán elfelejtett zöldségkrém a hűtő leghátsó sarkában, megpenészedett tejföl-maradék és megszáradt kenyérvég vált hulladékká egy hét alatt a konyhámban.

Vissza a természethez!

Sokak számára a környezetvédelem egyet jelent a szelektív hulladékgyűjtéssel. Pedig rövid beszélgetést követően a legtöbb emberről kiderül, hogy jóval több hulladékcsökkentési praktikát ismer, vagy ismert gyerekként.

Barátkozzunk meg a leghűvösebb nyárral!? Mi lesz így a vízzel?

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató-fizikus szerint készüljünk fel rá, hogy az a típusú nyári meleg, amit idén is tapasztalunk, még az enyhébb kategóriába esik a jövőt tekintve. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az idei, már így is forró nyár lesz a leghűvösebb, ennél már csak rosszabb jön.

Szemétszedés - és ami mögötte van

A III. Tisza-tavi PET Kupa több szempontból is rendhagyó volt. Ez volt az első alkalom, hogy Tiszaderzsnél is megállt a PET-hajókból álló flotta, először indult fix helyszínről minden nap (Tiszafüred volt a bázis), és először vett részt rajta a Zábrák csapata.

A megoldás részei vagyunk

Ezt a jelmondatot kapta az idei nemzetközi biodiverzitás napja, melyet 2001 óta ünneplünk május 22-én. Ritkán lehet röviden, hatásosan és találóan megfogalmazni a lényeget, azonban ezúttal sikerült: nincs megoldás, csak ha mi, emberek is teszünk érte.

Szemelvények a Föld napjáról

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legismertebb természet- és környezetvédelmi jeles nap az 1970 óta minden év április 22-én ünnepelt Föld Napja.

A víz, ami összeköt

Nemrégiben azt kérdezték tőlem, mit jelent számomra a víz? A válasz, bár egyrészt egyszerű, hiszen magát az életet, másrészt bonyolult, mert olyan sok érzést és emléket indított el bennem a kérdés, hogy órákon át tudtam volna mesélni a balatoni nyarakról, a nyári kenuzásokról, gyerekkorom Duna parti játszótéri kalandjairól.

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu

Széchenyi Terv
Széchenyi 2020