Sajtóközlemény-SZÉNHIDROGÉN ÁLTAL OKOZOTT KÖRNYEZETI KÁROK MEGSZÜNTETÉSE

SZÉNHIDROGÉN ÁLTAL OKOZOTT KÖRNYEZET

SZÉNHIDROGÉN ÁLTAL OKOZOTT KÖRNYEZETI KÁROK MEGSZÜNTETÉSE

2020-1.1.1-KKV-START-2021-00367 PÁLYÁZAT

SZÉNHIDROGÉN LEFÖLÖZŐ SZIVATTYÚ-, VALAMINT ANNAK VEZÉRLÉSÉT LEHETŐVÉ TEVŐ SZOFTVER RENDSZER TOVÁBBFEJLESZTÉSE

Pályázó neve: Zábrák Kútfúró és Környezetvédelmi Kft.

Támogatás összege: 19 468 937 Ft

A projekt célja egy távolról vezérelhető, zöld energiával is működtethető lefölöző szivattyú- továbbfejlesztése és annak komplex vezérlését lehetővé tevő szoftver rendszer kifejlesztése volt. A projekt fizikai megvalósításával egy új szolgáltatás kialakítására nyílt lehetőség a Pályázó számára, amelynek alapját képezte a kifejlesztésre kerülő lefölöző szivattyú- és annak komplex vezérlését lehetővé tevő szoftver rendszer, mint új műszaki megoldás létrehozása. Az automatizált lefölöző szivattyú rendszer a Zábrák Kft. iparjogvédelmi oltalommal védett fejlesztése, amely a vizes fázis felett felülúszóként elhelyezkedő szénhidrogének eltávolítására szolgál, anélkül, hogy a felszín alatti vízszintet csökkentené. Automata üzemmódban az eszköz képes rá, hogy dielektromos tulajdonságok mérése segítségével azonosítsa a víz-olaj fázishatárt.

A rendszerek teljesen autonóm egységekként telepíthetők olyan környezetben is, ahol az infrastruktúra nem teljes, vagy hiányzik. Az automatizált lefölöző szivattyú egyedi fejlesztés volt a magyar piacon a bevezetésekor, azonban a jelenlegi projektben megcélozott továbbfejlesztéssel egy sokkal inkább környezet és felhasználóbarát berendezés készült el. A fejlesztés eredményeképp a távolról vezérelhető lefölöző szivattyú rendszer működtetéséhez a már meglévő panelek „okos” panelre történő kicserélésével, amely akár applikáció, akár előre megírt program segítségével tudja működtethető a rendszer.

A szoftverfejlesztés egy öntanuló lehetőséget is magában foglalt, amely által a vezérlő program önmagát beállítva képes optimalizálni azt az időtartamot, amely időközönként a szivattyút ki kell üríteni, így ennek megfelelően tud energiahatékony üzemmódba kapcsolni. A fejlesztés növelte a szivattyú hatékonyságát is, mivel a tárolóegység ürítése a megfelelő időben történik, így kevesebb az inaktív periódus. A fejlesztés részeként egy vízszint érzékelő szenzor is beépítésre került így, az eszköz fals víz beszívása esetén hibajelzést küld az operátornak és felfüggeszti a működést. A Zábrák Kft. által tervezett és kivitelezett csörlőrendszer tovább segítette a lefölöző szivattyú automatizálását.

A fölöző eszközön elhelyezett szenzor érzékeli, hogy elérte az adott kútban a víz szintjét és a csörlő bepozícionálja úgy, hogy az eszköz ne vizet termeljen ki szénhidrogén helyett. Ezzel is hatékonyabb és kevesebb emberi beavatkozást igénylő terméket fejlesztettünk. A kezelőfelület modernebb és felhasználóbarátabb lett, mint az eddigi típusokban.

Alkalmazásával több szennyeződés gyűjthető össze kevesebb idő alatt (a víz-szenzor és a folyadékszint mérő segítségével), kisebb lett a működtetés emberi erőforrás igénye (távvezérlés, öntanuló algoritmus) sokkal fenntarthatóbb lett a rendszer energiafelhasználása (napelem, megújuló energiaforrások), amely tényezők együttesen képezik a továbbfejlesztett berendezés újdonságtartalmát. (Folyamatosan, 0-24 órában naprakész adatok állnak rendelkezésre, riportok nyerhetők ki, amely tiszta képet ad az adott terület szennyezettségéről, esetlegesen további beavatkozás szükségességéről).

A Zábrák Kft. Magyarország egyik legrégibb, több mint 30 éves múltra visszatekintő kármentesítő cége. Tevékenységi köre az elmúlt években jelentősen bővült. A szennyeződés-mentesítés mellett, földtani, vízföldtani tervezési és kivitelezési feladatokat, valamint a zöldhatóságok felé történő kötelező adatszolgáltatást is végez. Fúró szakemberei több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a környezetvédelmi és vízkútfúrás területén. Mérnökirodája a tervezéstől a kivitelezésig segédkezik a környezetvédelmi problémák megoldásában. Szolgáltatási körük a környezetvédelmi és vízjogi adatszolgáltatás és engedélyeztetés mellett a környezeti állapotfelmérések készítésére is kiterjed.

Budapest, 2023. május 18.

További információ kérhető:

Hollmann Lilian Irmgard

Ügyvezető igazgató

Telefonszám: +36 (30) 910 2521

E-mail: hollmann.lili@zabrak.hu

Médiakapcsolat:

Gutti Gabriella

Marketingvezető

Telefonszám: +36 (30) 153 4737

E-mail: gutti.gabriella@zabrak.hu

Letöltés »»

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu