Vállalati társadalmi felelősségvállalás a gyakorlatban avagy a Jane Goodall tanösvény jelzéseinek felújítása

2023.05.03

www.zabrak.hu.png

Év elején fogalmazódott meg bennünk az éves csapatépítő tevékenységeinknek keretet adó koncepció, amely az üzleti életben is egyre inkább teret hódító társadalmi (vállalati) felelősségvállalás (Corporate social responsibility, röviden CSR) fogalma köré épülő cselekvési tervet foglal magába.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? A CSR-kezdeményezések általában az alábbi négy kategória valamelyikébe illeszthetők: - környezeti felelősség; - emberi jogi felelősség; - emberbaráti felelősség; - gazdasági felelősség. Környezetvédelmi cégként kézenfekvő, hogy olyan projekteket kerestünk magunknak, amely a cég tevékenységi köréhez és hitvallásunkhoz szervesen kapcsolódnak.

Dr. Jane Goodall az ifjabb nemzedékek inspirálója

Négy év után hétvégén érkezik ismét Magyarországra, sokunk példaképe, dr. Jane Goodall angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója. A nemrégiben 89. életévét betöltő Jane Goodall legismertebb munkája a tanzániai Gombe Nemzeti Park csimpánzai között végzett kutatás. Jane 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet (JGI), amely támogatja a gombei kutatásokat, és vezeti a csimpánzok és élőhelyük védelmében tett erőfeszítéseket az egész világon. Ezek mellett a JGI az innovatív, közösség-centrikus természetvédelem lehetőségeit keresi, egy globális, fiatalokkal foglalkozó nevelési kihívást is életre hívott a Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) mozgalom keretében. Ma már több mint 11 000 csoportja van 115 országban a kezdeményezésnek, többek között hazánkban is, melyekről bővebben az intézet honlapján lehet tájékozódni »»

Jane Goodall tanösvény

A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2011-ben indította el a haragossikló élőhely-védelmi programját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága támogatásával. 2016-ban 5 rádió-nyomkövetővel ellátott sikló monitorozását kezdték Vörös-kőváron, hogy pontosabb képet kaphassanak elterjedésükről és életmódjukról, ami hozzájárulhat a védelmükhöz is. Dr. Jane Goodall 2016-os látogatásakor személyesen engedett vissza két korábban befogott egyedet az öt megjelölt közül. Innen jött a tanösvény létrehozásának gondolta, melyet 2018-ban sikerült átadni. A tanösvény jelzéseinek kialakításában már létrehozásakor segítette az Intézetet Gutti Gabriella kollégánk.

Dr. Jane Goodall látogatásának apropóján kis csapatunk újrafestette a megkopott jelzéseket, és a jobb követhetőség érdekében Balogh Károly kollégánk által készített, segítő útjelző táblákat is kihelyezett a tanösvény útvonalán. Kádár András, az Intézet főtitkárának bevonásával csodaszép időben, nagyon jó hangulatban sikerült a tanösvény teljes útvonalának jelzéseit felújítani.

A tanösvények mindenki számára elérhető tudományos tartalommal, érdekes információkkal töltik meg a csodálatos természeti környezetben futó túraútvonalakat. A környezeti nevelés szerves részét képző hazai tanösvényhálózat fontosságát mi sem igazolja jobban, mint a jelzésfestés során a túra útvonalán kiránduló óvodás csoport, akik lelkesen és érdeklődve kapcsolódtak be a munkánkba. Mindenkinek ajánljuk a Budapestről tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, gyönyörű panorámát kínáló útvonal meglátogatását.

„Együtt képesek vagyunk rá! Együtt meg fogjuk csinálni! Együtt muszáj valóra váltanunk!

Together we can! Together we will! Together we must!"

Köszönjük a Jane Goodall Intézetnek az együttműködési lehetőséget.

Szerző: Gutti Gabriella

Vissza

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu

Széchenyi Terv
Széchenyi 2020