A Zábrák az IFAT-on

2024.04.10

Kép_IFAT_poszthoz.jpg

Az IFAT2024 München a világ legnagyobb környezetipari szakvására, amelyen idén a Zábrák Kft. is részt vesz – nemcsak látogatóként, hanem kiállítóként is!

Minden vállalkozás számára fontos, hogy lépést tartson a szakterülete legfrissebb trendjeivel, a technológiai újdonságokkal, innovációkkal és természetesen az elméleti tudás frissítésével is. Hiszen – különösen azokon a területeken, amelyeken sok a versenytárs – aki lemarad, az megrendelőket veszíthet! Nem beszélve arról, hogy a technológia fejlődésével egyre erőforrás-takarékosabb megoldások születnek, így minden, a fenntarthatóságot prioritásként kezelő cég érdeke, hogy ezen a területen is számba vegye az újdonságokat.

Erre a legkézenfekvőbb megoldást a szakkiállítások és -vásárok jelentik, ahol az adott terület iránt érdeklődőktől, diákoktól kezdve a potenciális megrendelőkön, ügyfeleleken át a versenytársakig találkozhatnak egymással és új üzleti kapcsolatokat építhetnek.

Számos nagyszabású szakkiállítás résztvevőjeként (látogatóként és kiállítóként egyaránt) pontosan tudom, hogy milyen fontos „látszódni” ezeken az eseményeken, hogy milyen sok értékes üzleti kapcsolat alakulhat ki egy ártatlan(nak tűnő) kérdésből és hogy akár hosszú távú partnerségek első, nagyon fontos pillanatai történnek meg ezeken a helyszíneken.

Magyarországon is vannak lehetőségei a környezetiparban tevékenykedő vállalkozásoknak, szervezeteknek a bemutatkozásra, azonban a számuk csekély, és nem is minden évben kerülnek megrendezésre. Az egyik legnívósabb és legnagyobb múlttal rendelkező ilyen tematikájú kiállítás hazánkban a két-három évente, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) szervezésében megrendezésre kerülő Ökoindustria.

2024 őszén – a KSZGYSZ társszervezésében – valósul meg az Environtech, amivel egy új, hiánypótló kiállítást vezet be a Hungexpo a magyar piacra. Fő témái a környezetipar, az infrastruktúrafejlesztés, valamint a hulladék- és vízgazdálkodás lesznek, melyen szintén ott lesz a Zábrák Kft. kiállítóként.

No, de mit tehet az, aki a nemzetközi piacon szeretne bemutatkozni? Persze, a hazai kiállításokon is megjelennek külföldi cégek, sőt, sokszor egy adott ország a díszvendég, de a látogatók jellemzően ilyenkor is magyarok.

Ha nemzetközi közönségre vágyunk, országunk határain túlra kell tekintenünk!

Az egyik legrégebbi és legnagyobb szakkiállítás a kétévente megrendezésre kerülő IFAT, amelyet mindig tavasszal, Münchenben rendeznek meg. A nemzetközi szakvásár fókuszában jellemzően a víz-, szennyvíz-, hulladék- és nyersanyag-gazdálkodás áll.
Csak hogy el tudjuk képzelni a méretét:

2022-ben 155 országból/régióból mintegy 119.000 látogató érkezett, akiknek 59 ország/régió 2984 kiállítója mutatkozott be 260.000 nm-en.

A 2024-es kiállításra 2023. április 30-ig lehetett kiállítóként jelentkezni és jól mutatja a rendezvény ismertségét és sikerét, hogy a helyek gyorsan elkeltek, a várólista pedig igen hosszú.

Minden IFAT idején irigykedve nézem az ismerőseim közösségi médiában közzétett fotóit, amelyeken a szakkiállításon szerzett élményeiket örökítik meg. Bevallom, a Hungexpon szerzett tapasztalataimmal szinte felfoghatatlan az a méret és az a színes forgatag, amit a müncheni szakvásár felvonultat!

Ami különösen szimpatikussá teszi ezt a világszínvonalú eseményt, hogy a fenntarthatóság nemcsak a tematikában jelenik meg, a kiállítók által, hanem a rendezvényszervezésben is. Vezető szerepet kívánnak ugyanis betölteni és példát mutatni a rendezvény szektorban arra, miként lehet csökkenteni a szervezéssel járó szén-dioxid kibocsátást.

A 2024. május 13-17. között megtartandó IFAT tematikája az alábbi lesz:

Hulladékok és másodlagos nyersanyagok

 • Hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás
 • Energianyerés másodlagos nyersanyagokból, illetve hulladékból
 • Úttisztítás, útfenntartás és téli karbantartás
 • Légszennyezés, levegőtisztaság
 • Szolgáltatások az újrahasznosítás területén
 • Képzés, kutatás, technológiatranszfer az újrahasznosítás területén
 • Fenntarthatóság az útépítésben és az útkarbantartásban

Víz és szennyvíz

 • Hidraulikus tervezés és kútépítés
 • Víz- és szennyvízkezelés
 • Gépek, berendezések a vízgazdálkodásban
 • Szolgáltatások
 • Analízis és labortechnológiák
 • Képzés, kutatás, technológiatranszfer a vízgazdálkodás területén

Az IFAT-on tudásmegosztás is történik, hiszen számos színpadon hallgathatnak meg az érdeklődők előadásokat, workshopokon, valamint vezetett, ún. „solution tour”-okon vehetnek részt, startup-ok bemutatkozását hallgathatják meg és partnerkereső „rapid randikon” is részt vehetnek. Emellett a technológiai újdonságok élesben is bizonyíthatnak, szabadtéren élőben, azaz működés közben megtekinthetők a gépek, ráadásul az innovatív megoldások számára versenyeket is kiírnak.

Az IFAT egy nemzetközi hálózatként működik, hiszen létezik IFAT Eurasia, IFAT India, IFAT Africa, IFAT Brasil és még számos más formátum is, amelyeket az IFAT (illetve a szervező Messe München) egyfajta ernyőszervezetként fog össze.

Idén májusban a Zábrák Kft. is jelen lesz kiállítóként az egyik legnagyobb európai szakvásáron, az IFAT München-en. A cég több mint három évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a környezetvédelmi szolgáltatások és kármentesítés területén, mégis mindennap azért dolgoznak, hogy új és innovatív megoldásokat találjanak törékeny környezetünk megóvása érdekében.

A Zábrák Kft. standján többek között a távvezérelhető, napelemes olajlefölöző szivattyúinkat ismerheti meg a nemzetközi nagyközönség.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Vissza

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu

Széchenyi Terv
Széchenyi 2020