Fölöző szivattyúk

Hosszú évek környezetvédelmi és kármentesítési tapasztalataira alapozva, cégünk egy a legszélesebb igényeknek megfelelő, folyékony szénhidrogének talajvízről való eltávolítására alkalmas olajlefölöző szivattyú gyártmánycsaládot fejlesztett ki. Ezek a berendezések alkalmasak fúrt (kármentesítő) kutakból passzív és automata módon, a vízen úszó szénhidrogén eltávolítására (lefölözésére).
A fölözőszivattyúk a Zábrák Kft. munkatársainak szabadalmai, azokat a Kft. maga gyártja, kitűnő minőségű alapanyagokból (a szivattyúfejek savállók, ellenállnak az aromás szénhidrogéneknek és a talajban előforduló agresszív közegeknek). Többféle méretben, teljesítménnyel készülnek, illetve a beépített szűrők tulajdonságai az adott fölözendő anyaghoz igazíthatók. A szénhidrogén-fölöző rendszerek minimálisra csökkentik az emberi mulasztásból adódó üzemkiesések lehetőségét, így a kármentesítés hatékonyságát alapvetően növelik.

Szivattyúcsaládunk 4 féle típusból áll, melyet az elmúlt 19 évben az alábbi sorrendben fejlesztettünk ki:

1. 1. Dual olajlefölöző szivattyúrendszer
1. 2. Passzív olajlefölöző (Szkimmer)
1. 3. Passzív olajlefölöző automata szivattyú, nitrogéngáz működtetéssel
1. 4. Passzív olajlefölöző automata szivattyú, nitrogéngáz működtetéssel, vízszintkövető vezérléssel

Berendezések közös jellemzői:

 • Robbanásbiztonság: Az érzékelők és a beavatkozó szervek alkatrészei kielégítik az idevonatkozó szabványok követelményeit, illetve bevizsgálással és minősítéssel rendelkeznek mind a részletek, mind pedig a teljes berendezések tekintetében.
 • Túltöltés elleni védelem, a felszíni gyűjtőtartály esetében is.
 • Vízszállítás elleni védelem: A passzív olajlefölöző szkimmer kivételével a berendezések rendelkeznek helytelen beállítás vagy hiba esetére működésreteszeléssel.
 • Berendezés fő anyaga: korrózióálló (saválló), nyersolajnak és származékainak (pl.: benzol, benzin, gázolaj, kerozin stb.) ellenálló.
 • A berendezések nyomáspróbázva, bizonylatolva működéskész állapotban kerülnek forgalomba, illetve alkalmazásra. Minden berendezés kérhető eladással, bérlettel, üzembe helyezéssel, teljes körű szervízzel, üzemeltetéssel, stb.

1.1. Dual olajlefölöző szivattyúrendszer

A duál, azaz kettős szivattyúrendszer egy talajvízszint-süllyesztő és egy fölözőszivattyú részből áll. A vízszivattyú a hidrogeológiai számítások alapján beállított vízhozama révén, a talajvíz felszínén depressziós tölcsért hoz létre. Ennek kettős szerepe van: egyrészt hidraulikai gátként meggátolja a szennyezés további terjedését (lokalizáció), másrészt az önálló fázisú ásványolajterméket a fizika törvényei szerint összegyűjti. A kútban így kialakuló szénhidrogén-rétegbe kerül a másik, az ún. fölöző szivattyú, amely különleges kialakítású hidrofób szűrőjén keresztül az összegyűlt szénhidrogént a fölözőfej közbenső tartályába vezeti. A tartály telítettségét, az esetleges vízbejutási hibát és az állandó depressziót a fölözőfejben lévő kapacitív érzékelők kontrollálják. A tartály megtelésekor a szénhidrogént a vezérlő elektronika parancsára a fölözőfejben elhelyezett kisfeszültségű robbanásbiztos mágneskuplungos szivattyú csővezetéken keresztül továbbítja a felszíni gyűjtőtartályba, melyet érzékelő véd a túltöltés ellen. A berendezéseket önmagukban is és központi automatikus rendszerbe kapcsolva is lehet üzemeltetni, mivel az egyedi automatika a központi vezérlésnek képes jeleket továbbítani, illetve a központ jeleit fogadja és végrehajtja. 
A rendszer előnye, hogy a kármentesítéssel foglakozó szakemberek számárára lehetővé válik a lesüllyesztendő vízszint meghatározása, amely a depressziós görbe talppontja egyben. Ilyen berendezéseink sikeres üzeme több mint 10 éves múltra tekint vissza cégünknél.


Átmérő: NA 4'', 110 mmMűszaki jellemzők:

 • Beépítési hossz szerelvényekkel: 1000 mm
 • CH szállítás üzemi nyomása: max 4,5 bar, szállított mennyiség 1,8 liter/perc
 • Nyomócső: RILSAN átm 12x1
 • Energiafelvétel: 220 vagy 380 V DC, max. 1,5 kW
 • Vízfelszínen hagyott olajvastagság 2-3 mm.
 • A robbanásbiztos leválasztások TURCK gyártmányúak és kielégítik a Namur szabvány követelményeit.

1.2. Passzív olajlefölöző (Szkimmer)

A berendezés kis vízhozamú kutakból a talajvízen úszó, nem oldott, úgynevezett "szabad" fázis eltávolítására alkalmas vízszintsüllyesztés nélkül. Alkalmazása 2 liter szénhidrogén/nap/kút értékig javasolt, amelyre kevés felúszó olaj esetén, vagy a folyékony fázis eltávolításának utolsó időszakában lehet szükség. 
A berendezés sajátsága a finoman hangolt szűrőzött úszó, mely a szénhidrogénben elmerül, de a talajvízben nem. Az úszót speciális flexibilis csővezeték köti össze a gyűjtőtartállyal, melyben a lefölözött anyag összegyűlik. A szkimmerben lévő szénhidrogént a kútból történő kihúzás után kézi működtetésű csap segítségével lehet leereszteni a felszíni gyűjtőtartályba.

Átmérő: NA 3'' 90 mmMűszaki jellemzők:

 • Hossz: 1000 és 1600 mm között változhat a gyűjtőtartály térfogattól függően
 • Tartálytérfogat: 2, 3, 4 liter
 • Leeresztő csonk: 1/2''
 • Úszó által bejárt magasságkülönbség: 350 mm.

1.3. Passzív olajlefölöző automata szivattyú, nitrogéngáz működtetéssel

Szivattyúcsaládunk harmadik tagja napi 2000 liter lefölözendő szénhidrogén eltávolítására is alkalmas, automatikus üzemű és felügyelet nélkül használható. Az automatikus üzemet a berendezés gyűjtőtartályában lévő tartálytelítettség jelző biztosítja, mely "telt" jelzés esetén utasítást ad a szivattyú vezérlésének a tartályban összegyűjtött szénhidrogén felszíni gyűjtőtartályba történő továbbítására nitrogéngáz segítségével. A felszíni gyűjtőtartály túltöltés elleni védelemmel van ellátva, így a tartály megtelése esetén az olajlefölöző szivattyú üzemét letiltja addig, amíg a felszíni tartályból az összegyűjtött szénhidrogén elszállításra nem kerül.
A szivattyú talajvízszállítás elleni védelemmel van ellátva. A lefölözött szénhidrogén mennyiség a berendezés gyűjtőtartályának ürítési ciklus számlálásával rögzítésre kerül.A berendezés vezérlése kis elektromos energiaigényű, mivel a robbanásbiztos leválasztásokat csak a szükséges időre helyezi áram alá. Egy 10 köbméteres nitrogén palack kb. 3 - 4000 liter szénhidrogén kiszivattyúzásához elég.
Ezek a rendszerek teljesen autonóm egységenként is telepíthetők olyan környezetbe, ahol az infrastruktúra hiányos vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre.

Átmérő: NA 3'' 90 mmMűszaki jellemzők:

 • Hossz: 1000 és 1600 mm között változhat a gyűjtőtartály térfogattól függően
 • Tartálytérfogat: 2, 3 , 4 liter
 • Leeresztő csonk: 1/2''
 • Úszó által bejárt magasságkülönbség: 350 mm.
 • Elektromos energia: 12 V napelemről vagy akkumulátorról, 220 V AC hálózatról
 • Max. teljesítmény: 10 W, átlagban 2-3 W/óra
 • Ciklusszámlálás: literben kalibrálható
 • Működtető gáznyomás: 2-4 bar kútmélységtől, gyűjtőtartály távolságtól és viszkozitástól függően.

1.4. Passzív olajlefölöző automata szivattyú, nitrogéngáz működtetéssel, vízszintkövető vezérléssel

Szivattyúcsaládunk legújabb tagja, mely a felúszó szénhidrogén eltávolítását vízszintsüllyesztés nélkül végzi, automatikus működés mellett oly módon, hogy a berendezés a dielektromos tulajdonságok alapján automatikusan megkeresi az olaj-víz fázishatárt. Függőleges automatikus mozgása 1600 mm, így a nagyobb vízszint-ingadozású területeken, folyók, patakok kavicsteraszain, árterein jól alkalmazhatók. Működtetése megegyezik passzív olajlefölöző automata nitrogéngáz működtetésű szivattyúnál leírtakkal.
Ezek a rendszerek teljesen autonóm egységenként is telepíthetők olyan környezetbe, ahol az infrastruktúra hiányos vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre.

Műszaki jellemzők:

 • Átmérő: NA 3'' 90 mm
 • Hossz: 1000 és 1600 mm között változhat a gyűjtőtartály térfogattól függően
 • Tartálytérfogat: 2, 3 , 4 liter
 • Leeresztő csonk: 1/2''
 • Az úszó által bejárt magasságkülönbség 1600 mm.
 • Elektromos energia: 12 V napelemről vagy akkumulátorról, 220 V AC hálózatról
 • Max. teljesítmény: 10 W, átlagban 2-3 W/óra
 • Ciklusszámlálás: literben kalibrálható
 • Működtető gáznyomás: 2-4 bar kútmélységtől, gyűjtőtartály távolságtól és viszkozitástól függően.

További kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11.

Telefonszám: +36 (1) 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu

Széchenyi Terv
Széchenyi 2020