Blog

Élelmiszer-hulladék

Hiába a tudatos(nak gondolt) fogyasztói magatartás, egy felbontott, aztán elfelejtett zöldségkrém a hűtő leghátsó sarkában, megpenészedett tejföl-maradék és megszáradt kenyérvég vált hulladékká egy hét alatt a konyhámban.

Vissza a természethez!

Sokak számára a környezetvédelem egyet jelent a szelektív hulladékgyűjtéssel. Pedig rövid beszélgetést követően a legtöbb emberről kiderül, hogy jóval több hulladékcsökkentési praktikát ismer, vagy ismert gyerekként.

Barátkozzunk meg a leghűvösebb nyárral!? Mi lesz így a vízzel?

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató-fizikus szerint készüljünk fel rá, hogy az a típusú nyári meleg, amit idén is tapasztalunk, még az enyhébb kategóriába esik a jövőt tekintve. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az idei, már így is forró nyár lesz a leghűvösebb, ennél már csak rosszabb jön.

Szemétszedés - és ami mögötte van

A III. Tisza-tavi PET Kupa több szempontból is rendhagyó volt. Ez volt az első alkalom, hogy Tiszaderzsnél is megállt a PET-hajókból álló flotta, először indult fix helyszínről minden nap (Tiszafüred volt a bázis), és először vett részt rajta a Zábrák csapata.

A megoldás részei vagyunk

Ezt a jelmondatot kapta az idei nemzetközi biodiverzitás napja, melyet 2001 óta ünneplünk május 22-én. Ritkán lehet röviden, hatásosan és találóan megfogalmazni a lényeget, azonban ezúttal sikerült: nincs megoldás, csak ha mi, emberek is teszünk érte.

Szemelvények a Föld napjáról

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legismertebb természet- és környezetvédelmi jeles nap az 1970 óta minden év április 22-én ünnepelt Föld Napja.

A víz, ami összeköt

Nemrégiben azt kérdezték tőlem, mit jelent számomra a víz? A válasz, bár egyrészt egyszerű, hiszen magát az életet, másrészt bonyolult, mert olyan sok érzést és emléket indított el bennem a kérdés, hogy órákon át tudtam volna mesélni a balatoni nyarakról, a nyári kenuzásokról, gyerekkorom Duna parti játszótéri kalandjairól.

Az év kalandja

A tiszai folyótisztító kezdeményezés, a PET Kupa szervezőcsapatának tagjaként az a feladatom, hogy a versenyekre nevező csapatokat felkészítsem arra, hogy milyen kihívásokkal szembesülhetnek a folyótakarítással egybekötött vízi túrák alkalmával.

Úton lenni jó

Az új év számtalan új lehetőséget tartogat. Például arra, hogy a környezettudatosság terén bővítsük tudásunkat, az elméletet gyakorlatra váltsuk

ÁTHIDALÓ MEGOLDÁSOKBAN GONDOLKODUNK

Mi köze vállalkozásomnak a környezetvédelemhez? Keressük meg együtt erre a kérdésre a választ!

Modellek a geológiában II.

Az összetettebb térmodellek felé haladva, érdemes szót ejteni a bemenő adatokról. A földtudományokban a bemenő adat lehet vagy minta (pl. fúrómag, kőzetminta), mérés (koncentráció, összetétel), vagy megfigyelés (terepi, légifotó stb.) is. Mi ebben a cikksorozatban a minták kérdéskörével nem foglalkozunk, – bár megérne erről is bővebben beszélni – megbízunk az adatok jóságában.

A Black Friday margójára

A XX. század közepétől a fogyasztás növelése határozza meg a gazdaságot. Az az ország, ahol magas a GDP, ott az állampolgárok sokat költekeznek, tehát „pörög” a gazdaság. Az a cég, amelynek sikerül eladásait növelnie, több bevételre tesz szert.

Modellek a geológiában I.

Ma már mondhatjuk, hogy a múlt század nyolcvanas éveiben, a számítógépek fejlődésével párhuzamosan egyre inkább kezdték felfedezni a földtudománnyal foglalkozó szakemberek, hogy a korábban szinte kivitelezhetetlennek tűnő feladatokat, számításokat meg lehet oldani számítógéppel is.

Környezetbarát tüzelés: kis odafigyelés - nagy hatás

Valószínűleg sokunknak ismerős az “élmény”, amikor egy szép őszi estén, amikor már csípős az idő, az utcán sétálva hirtelen jellegzetes szag csapja meg az orrunkat. Ez bizony – sajnos – egyet jelent a fűtési szezon kezdetével és a sok, tüzelőberendezésbe nem való “fűtőanyag” elégetésével.

Zöld jelzés a közlekedési szektorban

Minden évben van egy hét, amikor a különböző közlekedési módok kerülnek a figyelem középpontjába. Ez az Európai Mobilitási Hét, melyet idén szeptemberben huszadik alkalommal hirdettek meg.

Keressen minket

Tervezőiroda: 1118 Budapest, Budaörsi út 131/a.

Telephely: 8600 Siófok, Somlay Artúr utca 11

Fax: +36 1 / 341-1998

E-mail: zabrak@zabrak.hu